Wednesday, 21 January 2015

Perlu Ke Nak Riak ?

Bismillah, Assalamualaikum and hai ! ^^

Hari ni kan tini cakap nak cerita apa yang tini nampak. Tadikan masa tini tunggu junior tini, dye pi amek gambar passport. Ada sorang hamba Allah ni, lelaki usia dalam 30-an kodd. Tak kenal pon. Tapi tini kesian, kesian dengan orang yang senasib macam dye. Dye ni macam kurang. Like oku, istimewa or kurang. Em tanaklah specifickan ape kecacatan dye.

Tini ni jenis suka memandang then berfikir  kadang kadang bila duduk diam tak buat pape tini akan berfikir. Berfikir sesuatu, tak kesahlah kebaikkan or keburukkan. 

Okeyy, continue pasal tadi. Tini kesian sangat dengan orang camni sebab dorang mesti akan dilayan teruk oleh sesetengah orang. Cuba engkau kat tempat dye ! Ape perasaan kau ?! 

Hm tini pon berfikir untung aku ni, Allah dah beri yang sempurna. Rupa paras yang elok akal yang cerdik mampu berfikir. Cuba aku kat tempat mereka.

Sebab tu sentiasa kena bersyukur.
Jangan nak riak. Kadang kadang tini takut sangat kalau perasaan ujub riak takabbur tu ade dalam diri. Yelaa, bila setiap kali event nama akan disebut duduk di seat vip. Sebenarnya tanak pon sume ! Malu kodd. Haishh. 
Agak agak nak timbul je perasaan yang negative tu cepat cepat laa istigfar. Maka tak jadilah perasaan tu nak timbul.
Syaitonnnnnnnnnn kan ! Depan ni memang !
*marah*

Tini tak kesahlah ape orang nak cakap, sebab Allah tu lebih tahu. Kan kan. Alaa manusia memang. Ada mulut memang gtuu laa gayanye.
Sebab tini pon manusia jugak !


Tapi takpelah kan, insan yang macam tu mesti lebih mulia dari kite disisi Allah. Ade kelebihan yang Allah beri tapi kite tak nampak. Dan jangan sangka kesempurnaan kite ni takda kekekurangan. Allah tu bagi adil kat sume hambanya. Sebab dye sebaik-baik perancangan :)

Soo, lets muhasabah and dont forget say Alhamdulillah♥
Allah bagi pinjam jek pon, tak payahlah nak belagak sangat dengan apa yang kau ada tu.
Paham tak ?!


Tini tinggalkan dulu ye, ada umur ada jodoh kita jumpa dilain entry. Moga dalam redha Allah ! ♥


Terima kasih, Assalamualaikum 😊



No comments:

Post a Comment