Saturday, 9 November 2013

Cincin Istimewaku

بسم الله الرحمن الرحيم دان اسلأم عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari tu kan saya pergi kedai cincin taw. Opss , jangan sangka saya nak tunang atau pun nikoh tapi ikut my UMMI ABI pergi belikan cincin utk abg sepupu saya. Dye tu cerewet taw, sekejup dye cakap cincin tu macam rosmahlah, apelah. Nasib bukan abg betul, lau betul dah lame dah saya sekel2 kepala dye. HEHE. Maaf ye abg sepupuku, gurau jak bhah :P tapi serius saya cakap memang cantik2 lah semua barang perhiasan wanita tu harga dye pon memang cantik jugak ! Err, bayangkanlah cincin pon paling murah RM 400.00 apatah lagi yang lain2 kan. Hurmmm 

Sebenarnya, bukan tu yg saya nak cerita. Saya nak cakap tentang, remaja sekarang. Saya pon remaja, so saya sedang cakap pasal diri saya jugaklah kan kan.
Kenapa dengan saya dan rakan remaja saya ( sama ada kenal atau tak ) ? hah ! hah ! kenapa ?!!

Saya tengok, ade adik yang sedang sekolah sibuklah post kat FB, TWITTER, WE CHAT dan semua application yang adelah kan '' awak cinta hati saya, I LAP U sayang I LAP U TOO.  '' n blaa blaa blaa seangkatan dengannya lah kan. hurmmm, adik2 SPM pon tak lepas jangan berangan lah kan. Kalau setakat dalam kelas exam selalu dapat no 11-45 takyahlah nak dibanggakan. Takyalah nak sibuk bercinta. Belajar dulu. Bahagiakan ur parents dulu sayang sebelum nak bahagiakan orang lain. Kalau adik2 nak cakap '' alaa entah2 akak pon same, entah2 zaman sekolah akak lagi teruk '' terpulang. Akak cakap sebab akak tanak adik2 jadi macam akak lah :)

EH, EH. kakak2 abang2 yang sedang berada di IPT jangan rasa selamat pulak ye. Awak pon same termasuklah saya !
Saya rasa kesian sangat pada orang yang tanak belajar betul2 dengan erti kata lain main2 ! Ur parents dah penat2 hantar utk kamu berjaya tapi apa yang kamu buat ? sia2 kan saje ? kecewakan mereka ? sebab dok sibuk lah dengan benda lain. Tak kesah lah awak nak buat apa pun janji tanggungjawab jangan lupe.
Ada tu yang paling kesian dah sem 3 tapi oleh kerana banyak gagal dalam subjek turun balik jadi junior jadi sem 1. Kan dah membazir tu !! ishhh geram taw dengan orang macam ni. Rasa nak sekel2 je orang macam ni perangai ! ><

Tak usahlah berangan nak bercouple nak bercinta selagi kamu tak berjaya lagi. Sekarang serba serbi mahal taw ! tengok macam saya cakap tadi CINCIN PON PALING MURAH HARGA 400 HINGGIT ! MAMPU ke ?!!!! pakaian kecik2 pon makpak yang belikan, takyahlah nak berangan till jannah especially adik2 yang sedang sekolah tu. Tu paling murah pada tahun 2013, macam mana tahun2 akan datang. 10 tahun lagi ke, entah2 cincin paling murah pon 1000 hinggit. Err boleh pengsan maa ! saya perempuan tak kesah. Yang sang sang Adam ni. 

SO Belajarlah rajin2 okey. Especially si Adam ni sebab yang selalu malas belajaq ni depa. hehe. Maaf ye encik Adam, saya tak cakap semua tapi sesetengah je. Uoll study sampai menara gading, kerja bagus, bahagiakan parents then baru boleh jaga anak dara orang. 
Nah, ini baru betul ! ingat masa depan semua serba serbi mahal taw. Kerja pon orang dah tak pandang degree atau diploma apatah lagi spm ! SAYA TEKANKAN LEBIH UNTUK EN ABANG2 ye, kerja bagus2 barulah ley pikat kami ni cik adik tapi tapi dengan cara yang HALAL. hehe
Kalau ada jodoh tak kemana :)

'' عن أنس بن مالك قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم '' اطلب العلم فريضة على كل مسلم

Dari Anas bin Malik berkata : Rasulullah S.A.W bersabda '' tuntut ilmu fardhu yang wajib keatas setiap muslim ''



BAHAGIAKAN UMi ABI DAHULU




ALLAH DAH TETAPKAN JODOH MASING2 SINCE DALAM RAHIM IBU BERUSIA 4 BULAN.
so adik2 kakak2 abang2 tak usahlah risau ye :P










9 comments:

  1. wah kak tinie , hebat :) , nice entry . tergamam kita baca ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. thanks dear. Alhamdulillah. :) <3

      Delete
  2. Hehehe.Daebak ya ukhti.InshaaAllah yg terbaik bakal menyusul.

    ReplyDelete
  3. good job, dear. memang betul pun. budak2 skrg sibuk posting status about marriage instead of studying material yang bermanfaat bg umur2 mereka .. fikirkn which one is our 1st priority now, ie parents yg trsayang =) .. nice entry, btw ;")

    ReplyDelete
  4. yep that's right dear. hmm mungkin diaorang tak rasa lagi kodd bila dah di zaman IPT. ada yang lagi baik dan calon2 yang bagus. hehe.
    thanks dear. thanks for support this blog :)
    mish you so mush <3

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. kenapa erm ? hiks. btw thanks for ur comment my handsome cousin :P

      Delete